Rookvrije Generatie

Rookvrij opgroeien: dat is toch vanzelfsprekend? In het kader van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ ondersteunen en faciliteren we de Rookvrije Generatie in onze stad. Ieder kind moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten én met goede voorbeelden om zich heen.

Gezamenlijke aanpak
In september 2018 tekenden IrisZorg, Radboud Universiteit, Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid en gemeente Nijmegen voor de Rookvrije Generatie in de regio Nijmegen. Zij hebben samen een aanpak ontwikkeld, waarin je onder meer de volgende pijlers terugvindt:

  • voorlichting aan (aanstaande) ouders van kinderen t/m 12 jaar
  • lesprogramma’s en challenges op scholen
  • rookvrije schoolpleinen
  • toename van rookvrije sport- en (wijk)accommodaties en zorginstellingen

Doe je mee?
Samen bereiken we meer! Wil je als organisatie, vereniging of school ook meedoen aan de Rookvrije Generatie? Maak dan een stappenplan en laat zien dat je ervoor gaat! Op de website van de Rookvrije Generatie vind je allerhande gratis materialen en tools die je hierbij kunt gebruiken, zoals een stappenplan, flyers, beachflags en spandoeken.

Is het nodig?
Helaas wel. Hard nodig zelfs. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Roken veroorzaakt ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, alzheimer, staar en blindheid. Om maar eens wat te noemen. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden of zelfs doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar.

Zij zijn op weg in Nijmegen
Steeds meer mensen, organisaties en verenigingen in onze stad zetten zich in voor de Rookvrije Generatie. ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ deelt initiatieven en goede voorbeelden:

Ramadan, hét moment om te stoppen met roken?
Teken voor Rookvrij… Kinderspel!
Aftrap Rookvrije Sport
‘Iedere roker heeft zijn eigen rode knop om nú te stoppen’
‘Hardloopwedstrijd moet kinderen van het roken afhouden’ (filmpje)
Nijmeegse speeltuinen vanaf 1 juli rookvrij’ (filmpje)

Deel je verhaal
Hoe werk jij aan het rookvrij maken van je omgeving? Mail je goede voorbeelden, ideeën en tips naar info@wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl. Ook als je vragen voor ons hebt over de Rookvrije Generatie in Nijmegen, kun je een mail sturen naar dit adres. We horen graag van je!

Volg ons ook op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Meedoen?

Wil je meedoen? Dat kan! De beweging is van ons allemaal. Laat daarmee zien dat je verantwoordelijkheid neemt en dat je aandacht hebt voor maatschappelijk ondernemen! Ken je een bestaand project dat binnen de beweging past? Of heb je een idee met een eigenaar? Meld het aan en doe mee!