Rookvrije Generatie

Rookvrij opgroeien: dat is toch vanzelfsprekend? In het kader van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ ondersteunen en faciliteren we de Rookvrije Generatie in onze stad. Ieder kind moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten én met goede voorbeelden om zich heen.

Gezamenlijke aanpak
In september 2018 tekenden IrisZorg, Radboud Universiteit, Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid en gemeente Nijmegen voor de Rookvrije Generatie in de regio Nijmegen. Zij hebben samen een aanpak ontwikkeld, waarin je onder meer de volgende pijlers terugvindt:

  • voorlichting aan (aanstaande) ouders van kinderen t/m 12 jaar
  • lesprogramma’s en challenges op scholen
  • rookvrije schoolpleinen
  • toename van rookvrije sport- en (wijk)accommodaties en zorginstellingen

Ook monitoren en coördineren we onderzoek naar de Rookvrije Generatie.

Doe je mee?
Samen bereiken we meer! Wil je als organisatie, vereniging of school ook meedoen aan de Rookvrije Generatie? Maak dan een stappenplan en laat zien dat je ervoor gaat! Op de website van de Rookvrije Generatie vind je allerhande gratis materialen en tools die je hierbij kunt gebruiken, zoals een stappenplan, flyers, beachflags en spandoeken.

Is het nodig?
Helaas wel. Hard nodig zelfs. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Roken veroorzaakt ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, alzheimer, staar en blindheid. Om maar eens wat te noemen. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden of zelfs doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar.

Zij zijn op weg in Nijmegen
Steeds meer mensen, organisaties en verenigingen in onze stad zetten zich in voor de Rookvrije Generatie. ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ deelt initiatieven en goede voorbeelden:

‘Betrek ouders en kinderen’: Brede School Hatert geeft tips voor een rookvrij schoolterrein
Basisschool De Wingerd maakt Rookvrije Generatie zichtbaar
Voetbalclubs gaan voor rookvrij sporten
Ramadan, hét moment om te stoppen met roken?
Teken voor Rookvrij… Kinderspel!
Aftrap Rookvrije Sport
‘Iedere roker heeft zijn eigen rode knop om nú te stoppen’
‘Hardloopwedstrijd moet kinderen van het roken afhouden’ (filmpje)
Nijmeegse speeltuinen vanaf 1 juli rookvrij’ (filmpje)

Voortgang 2020
In verband met de maatregelen rond en impact van het coronavirus, bekijken we samen met onze partners hoe en in welk tempo we de komende tijd verder werken aan dit thema.

Contact
Heb je vragen, wil je bijdragen aan dit thema of meedoen aan het lokaal preventieakkoord? Neem dan contact op met ons op via info@wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl.  

Meedoen?

Wil je meedoen? Dat kan! Al 37 Nijmeegse organisaties gingen je voor en ondertekenden het lokaal preventieakkoord. Daarmee maken zij werk van gezonde inwoners in een gezonde stad. Wil je ook aansluiten met jouw organisatie? Of heb je een idee of initiatief dat je met ons wil delen? Neem contact met ons op via de mail. We horen graag van je!