Gezond gewicht

Een gezonde stad met gezonde inwoners, dat is het streven van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging’. Daar hoort ook een gezond gewicht bij. Wij zetten in op een omgeving die stimuleert om gezond te eten, te drinken en te bewegen. En om iedereen – jong en oud- te ondersteunen om een gezond gewicht te bereiken en behouden.

Samen werken aan een gezond gewicht
Dit kan op vele manieren, bijvoorbeeld door de stad zo in te richten dat inwoners makkelijk de auto kunnen laten staan, en ervan genieten om de fiets te pakken of een wandeling te maken. Maar denk ook aan:

  • een groeiend aantal scholen met het vignet Gezonde School, waarbij ook aandacht uit gaat naar voeding- en bewegingsonderwijs;
  • wijkgerichte initiatieven, zoals fietsles voor ouderen en beweegroutes;
  • onderzoek naar hoe de stad ingericht kan worden om beweging te stimuleren;
  • het op de kaart zetten van gezonde kindermenu’s in restaurants met het project ‘Zet VetLekker op de Kaart’;
  • gezonde kantines voor de vitaliteit van medewerkers.

Waarom is het belangrijk?
Mensen met een goed gewicht lopen minder risico op bepaalde ziektes en aandoeningen dan mensen die last hebben van overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen. Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk bijvoorbeeld aan diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

In Nederland heeft meer dan de helft van de volwassenen overgewicht. Maar ook het aantal kinderen met overgewicht in de leeftijd van 16-20 jaar neemt toe. Wie als kind te zwaar is, heeft later een grote kans om overgewicht te behouden. Een combinatie van te weinig beweging en een ongezond voedingspatroon leidt bij veel mensen tot overgewicht.

Met ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging’ zetten wij gezondheid van onze Nijmeegse inwoners op de agenda van publieke en private instellingen, bedrijven en organisaties. Samen kunnen we een omgeving maken die een gezonde leefstijl stimuleert. We maken het elkaar dan makkelijk om gezond te leven! 

Doe je mee?
Wil je als organisatie, bedrijf, vereniging of school ook meedoen aan Nijmegen op gezond gewicht? Of ben je al goed bezig? Maak dan een plan en/of promotie voor jouw initiatief en deel dit met ons: info@wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl

Volg ons ook op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Meedoen?

Wil je meedoen? Dat kan! De beweging is van ons allemaal. Laat daarmee zien dat je verantwoordelijkheid neemt en dat je aandacht hebt voor maatschappelijk ondernemen! Ken je een bestaand project dat binnen de beweging past? Of heb je een idee met een eigenaar? Meld het aan en doe mee!