Onderzoek

Onderzoek levert informatie op om duurzame kennis mee op te bouwen. De activiteiten en initiatieven vanuit ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ hebben als doel dat onze stad en onze inwoners in 2027 groener, gezonder en (nog) meer in beweging zijn. Wij stimuleren organisaties en professionals om zich met elkaar te verbinden en samen meer impact te creëren in de stad. Door onderzoek te doen, laten we zien wat die impact is. We verzamelen kennis en gegevens om daarmee beweging te stimuleren.

Hoe doen we onderzoek?
We gebruiken onderzoek als middel om te leren om problemen en uitdagingen aan te gaan. Daarbij laten we kennis stromen; van wetenschap naar praktijk en praktijk naar wetenschap. En daarom werken we altijd samen in multidisciplinaire teams met onderzoekers en medewerkers uit bijvoorbeeld het Radboud ziekenhuis, de GGD, de Gemeente, onderwijsinstellingen en organisaties zoals horeca, bedrijven en verenigingen. Op deze manier bouwen we aan een stevig fundament met conclusies die houdbaar zijn in de praktijk.

Wat onderzoeken we?
Met ons onderzoek zetten we kracht bij op de thema’s: de rookvrije generatie, gezond gewicht, gezonde voeding, vitaliteit van medewerkers, voldoende bewegen, bewuster alcoholgebruik, mentale fitheid en een groene leefomgeving. Het onderzoek richt zich op inzichten vanuit de praktijk. Nieuwsgierig naar onze onderzoeksprojecten en hoe onze stad en inwoners er voor staan? Onze onderzoeksprojecten staan per thema uitgewerkt.

Positieve gezondheid
Ons onderzoek heeft veel te maken met gezondheid. Maar wat is gezondheid? Als antwoord op deze vraag denken mensen niet alleen aan hun lichamelijk gezondheid. Wij zien gezondheid in een breder perspectief gezien dan alleen de aan- of afwezigheid van ziekte. Het gaat ook om het vermogen om met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en daar zoveel mogelijk zelf de baas over te zijn. De 6 pijlers van positieve gezondheid zijn (zie ook figuur Spinnenweb Positieve Gezondheid):

  1. Lichaamsfuncties                  ik voel me gezond en fit
  2. Mentaal welbevinden          ik voel me vrolijk
  3. Zingeving                                ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  4. Kwaliteit van leven               ik geniet van mijn leven
  5. Meedoen                                ik heb goed contact met andere mensen
  6. Dagelijks leven                      ik kan goed voor mezelf zorgen

Gezondheid is dus geen doel op zich, maar een middel om iemand zijn/haar eigen ding te laten doen. Dat vraagt om een ander perspectief in onderzoek en interactie met de omgeving. Het betekent inzicht krijgen op wat er zich achter het probleem of de vraag afspeelt om daar vervolgens actie op te kunnen ondernemen (Van Steekelenburg, Kersten & Huber, 2016).

Heb je een onderzoeksvraag?
Heb je een onderzoeksvraag uit de praktijk of wetenschap? Wil je onderzoek koppelen aan jouw initiatief? Of wil je deel uitmaken van één van de onderzoeksteams en zoek je een stageplaats of scriptie onderwerp? Stuur dan een mail. Onze onderzoekscoördinator (Kris Bevelander), neemt dan zo snel mogelijk contact met je op!

Spinnenweb positieve gezondheid

Onderzoek per thema:

Overgewicht

Rookvrije generatie

Gezond gewicht

Gezond gewicht

Gezonde voeding

Gezonde voeding

Meedoen?

Wil je meedoen? Dat kan! Al 37 Nijmeegse organisaties gingen je voor en ondertekenden het lokaal preventieakkoord. Daarmee maken zij werk van gezonde inwoners in een gezonde stad. Wil je ook aansluiten met jouw organisatie? Of heb je een idee of initiatief dat je met ons wil delen? Neem contact met ons op via de mail. We horen graag van je!