Hackathon levert prototype gesprekskaart op

dinsdag 1 mei 2018

Een van de zestig mensen die van 20 tot en met 22 april meedeed aan Hacking Health Valley in het Radboudumc was José Keetelaar, projectleider laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden bij GGD Gelderland-Zuid. Samen met een collega van expertisecentrum Pharos pitchte José een idee voor een gesprekskaart. Deze kaart helpt mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden om goed in gesprek te komen met zorgverleners over hun dagelijkse uitdagingen.

Duidelijke afbeeldingen

‘Lager opgeleiden leven achttien jaar in minder goede gezondheid en zes jaar korter dan hoger opgeleiden. Deze grote gezondheidsverschillen waren voor ons aanleiding om mee te doen aan Hacking Health Valley’, vertelt José. De kaart met daarop duidelijke afbeeldingen brengt een gesprek op gang tussen zorgverlener en zorggebruiker. Moeilijk bespreekbare onderwerpen worden daarmee toegankelijk, zoals geld, gezin en relatie. José is dan ook blij met de uitkomst van deze Hackathon: een prototype van de kaart.

Getest met patiënten

‘Dit prototype is tijdens het weekend getest met patiënten van het Radboudumc. Binnenkort komen we bijeen om te bespreken hoe we hiermee verder gaan. Er hebben zich al zorgverleners gemeld die de gesprekskaart willen uitproberen.’ Het was de eerste keer dat José meedeed aan Hacking Health Valley. Ze vond het intensief, maar zeer de moeite waard: ‘De onderlinge betrokkenheid was leuk om te ervaren. Je maakt alle pitches mee en vervolgens gaat iedereen aan de slag. Aan het eind van de hackathon zie je wat het weekend heeft opgeleverd. Dat is ontzettend gaaf! Ik was onder de indruk van de opgeleverde producten.’

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?