‘Betrek ouders en kinderen’

woensdag 26 februari 2020

Het verder brengen van de Rookvrije Generatie is een van de speerpunten van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’. Met het aanleggen van stoeptegels van de Rookvrije Generatie bevestigde ook Brede School Hatert op 18 februari te gaan volledig rookvrije schoolterreinen! Vanaf 1 augustus 2020 is het voor alle scholen verplicht om roken uit te bannen. Ans Nieuwenhuis, coördinator bij Brede School Hatert, is blij dat het verbod daar al van kracht is. “Er is veel begrip onder ouders en medewerkers, óók bij de rokers.” 

Basisscholen De Klumpert en De Vossenburcht, kinderopvang KION en KINOP, Bindkracht 10 en stichting SOOS besloten een paar jaar geleden gezamenlijk om roken op hun schoolterreinen te verbieden. Ans was als coördinator nauw betrokken bij de totstandkoming van het rookverbod. “We hebben een kernteam met vertegenwoordigers van alle aangesloten organisaties. Gezondheid staat bij ons hoog op de agenda en de Rookvrije Generatie hoort daar uiteraard bij. Twee jaar geleden waren alle partners het er al over eens dat roken in de buurt van kinderen niet meer van deze tijd is. Daarom vragen wij ouders al langere tijd om – als ze dan toch roken – dat buiten de poort te doen.”

Stoeptegels ondersteunen boodschap

Met de Rookvrije Generatie-stoeptegels die de gemeente Nijmegen onlangs aan Nijmeegse scholen aanbood, voelt de Brede School zich extra gesteund. “Het onderstreept nog maar eens dat wat wij willen, breed gedragen wordt. We hopen ouders bewuster te maken door met ze in gesprek te gaan. De tegels helpen daarbij. Ook hebben we met het kernteam extra borden gekocht en opgehangen bij de schoolterreinpoorten van De Klumpert en De Vossenburcht.”

Positief verrast door reacties

Ans werd de afgelopen jaren positief verrast door de reacties vanuit ouders en medewerkers. “Ik merk dat er nu veel meer begrip en bewustzijn is dan vroeger. Toen we besloten dat er niet meer gerookt mocht worden op het schoolterrein, leverde dat nauwelijks tot geen problemen op. Zo lang je met ouders en medewerkers in gesprek blijft en niet gaat wijzen, is iedereen bereid om mee te werken. Het komt eigenlijk ook nooit voor dat iemand zich niet aan de regels houdt.” Het is volgens Ans cruciaal om het rookbeleid te beperken tot de schoolomgeving. “We moeten niet de illusie hebben dat we roken overal in de ban kunnen doen. Dat is ook niet aan ons. Natuurlijk vraag ik weleens aan een ouder of hij/zij ook rookt waar de kinderen bij zijn, maar ons echt bemoeien met de thuissituatie doen we niet. Met de vinger wijzen werkt alleen maar averechts.”

Uitbannen ‘rookboom’

Een vraagstuk voor de Brede School Hatert is nog wel wat te doen met ouders die precies voor de poort roken. Net buiten het schoolterrein dus. “Het zou fijn zijn als we de ouders zover krijgen niet te roken op plekken waar kinderen het kunnen zien. Bij De Klumpert staat bijvoorbeeld buiten het hek een boom waar een aantal ouders rookt. De ‘rookboom’ noemen we die. We zijn nu aan het bedenken hoe we op een ludieke manier kunnen zorgen dat ook onder die boom niet meer gerookt wordt.”

Met z’n allen

Ans sluit niet uit dat kinderen mee zullen werken aan een ludieke actie. “Bijvoorbeeld door kaartjes op te hangen in de boom. Laatst hoorde ik dat een leerling van 6 jaar van onze school aan haar moeder vroeg waarom ze rookte. Dat vind ik zo mooi. Het zou goed zijn als kinderen hun ouders ook aanspreken op rookgedrag. Daarom hebben we de stoeptegels van de Rookvrije Generatie bewust samen met ouders, kinderen en medewerkers officieel neergelegd. Want we kunnen dit alleen met z’n allen doen.”

Tips van Ans Nieuwenhuis voor andere scholen die mee willen werken aan de Rookvrije Generatie

  1. Betrek ouders, medewerkers en kinderen bij acties, brainstorms en informatieavonden. Op die manier creëer je overal begrip.
  2. De kracht zit hem in herhaling. Door met mensen in gesprek te gaan en door zichtbaar te maken waar je voor staat (stoeptegels, borden) werk je aan het bewustzijn.
  3. Ga het gewoon doen. Wees niet bang voor de reacties, want die vallen – mits je het goed uitlegt – heel erg mee.

Elke maand delen we een verhaal over hoe professionals (samen)werken aan een gezonde stad met gezonde inwoners. Benieuwd naar eerdere verhalen? Laat je inspireren!

Als organisatie of bedrijf ook aansluiten? Lees verder.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?